Gyurcsány igazi öszödi beszéde

Én nagyon sokáig megengedő, sőt megértő voltam Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban. Magam is úgy láttam, hogy ronda karaktergyilkosság áldozata lett, és hogy a FIDESZ későbbi ámokfutásához képest az ő demokratikus elköteleződését nem lehetett kétségbe vonni. Az öszödi beszédet is olyan dolognak tartottam, amiben a szembenézés és a megálljt parancsolás volt a fő motívum és olyan dolgokat mondott ki, amit mindenki tudott és amiket aztán 10-szer, 100-szor erősebben folytattak a Fideszben. 

Ugyanakkor az is igaz, hogy én is hebrencsnek, szélkakasszerűen forgónak, megbízhatatlannak és alkalmatlannak találtam. De nem annak a démoni alkatnak, amivé beállították. 

A DK engem sose mozgatott meg, nem értettem miért kell neki visszajönni, de nem volt bennem harag vele szemben, pusztán hiábavalónak, eleve vesztes vállalkozásnak tartottam pont őrá új pártot építeni. Aztán ahogy a DK egyre inkább tűnt egy a Munkáspártra emlékeztető nyugdíjasklubnak azt gondoltam, hogy kb. ugyanaz is fog történni velük, Gyurcsány pedig személyesen a Schmuck Andor és Thürmer Gyula vonalat fogja befutni. 

Kényszeredetten, de el kellett ismernem azonban, Gyurcsány pártépítő teljesítményét és Machiavellista szempontból értelmezett szarkavarási politikai tehetségét.

Ezt írtam róla majd két évvel ezelőtt a Partizánnak adott interjúja után:

"Gyurcsány erőt akart demonstrálni. Azt üzente, én itt vagyok, fantasztikus csapatom van, összehoztunk 1 millió szavazót, ez több mint a többi ellenzéki pártnak együtt és mi fogjuk fújni innentől a passzát szelet. Mert az erő. Az erő az, ami, mint a mágnes a magyar szavazót vonzza. A kormányzásra való képesség demonstrálása. A kemény kiállás.

(..)

Tehát van itt egy nagyon komoly félreértes, szerintem tudás, képesség, kapacitás és akarat sincsen. Nem akarok túl messzire menni, én ezt nem annak tudom be, hogy a magyar társadalom ilyen, azt nem lehet mobilizálni, aktivizálni, bevonni, megszervezni és összefogásra késztetni, mert egy kólagyártó vagy mobilszolgáltató multi, vagy egy popzenekar simán képes erre, de a Fidesz is már rengeteg felállásban megmutatta, hogy lehetséges a mozgósítás."

Szavaimat Magyar Péter megjelenése és mozgosítási képessége igazolta, de az a bejegyzés Gyurcsány pártépítési képességeinek elismerése volt, mert akkor - kelletlenül - de be kellett ismerjem, egyedül ő tűnt képesnek erre. 

Azonosulni azért volt nehéz vele és csatlakozni hozzá meg főleg, mert a Márki Zay Péter lejáratását én abszolút Orbán és Gyurcsány közös munkájának tartom. Orbán a háborús rémisztgetésre rátalálva kitekerte Márki Zay ügyetlen mondatait, Gyurcsány pedig ahelyett, hogy elfogadta volna az előválasztás számára kedvezőtlen eredményét, ahol lehetett, ott fúrta az ellenzék jelöltjét. Volt egy cikk hónapokkal a 22-es választás után, ami részleteiben mutatta meg az ellenzéki egyeztetések hangulatát és ott Gyurcsány számomra ártatlanságának és áldozat szerepének utolsó morzsáit is elveszítette.

Mára ott tartok, hogy magamat tartom naívnak vele kapcsolatban. Nem azért mert igaz lett volna a karakter rombolás, hanem azért mert apránként, de teljesen világosan kiderült róla, hogy megoldási módjaiban, módszereiben és világlátásában (már ami a hatalomhoz és annak megszerzéséhez való viszonyulást jelenti) döbbenetes hasonlóságot mutat Orbán Viktorral. 


Namost ez a Rónai Egonnak adott interjú, ez ennek a bizonyságnak a megkoronázása. Számomra ez az interjú Gyurcsány igazi öszödi beszéde.  

Ez az interjú számomra annak végső bizonyítéka, hogy Gyurcsány nem demokrata. És ez azért súlyosabb, mint az öszödi beszéd mert végérvényesen Orbán ligájába sorolta őt. Én nem tudom, hogy tudatosan együttműködnek-e vagy sem, vagy volt egy az elszámoltatás (elmaradása) körül egy egyszeri alku és onnantól ahhoz tartják magukat. Vagy egyszerűen csak zsigeri módon egy vérből valók és tevékenységüket nem összehangolják, hanem egy kaptafára jár az agyuk. A végeredmény szempontjából ez mindegy. 

Nem paprikajancsi. Nem az van, hogy van itt nekünk egy túlmozgásos, izgága, szélkakas módjára változó de mégiscsak egy demokratikus alapelveken nyugvó európai politikus.  A Márki Zay Péteres sztorinál jött át nekem a legélesebben hogy micsoda egy aggresszív spíler lehet ez a faszi a falak mögött, pedig ez nyilvánvaló volt azért már KISZ-es korában is, vagy akkor, amikor megpuccsolta Medgyesi Pétert. Én még ezt is el tudtam fogadni, ahogy Karácsony Gergelynél is elfogadom, hogy a politikai racionalitás a szarkavarás képességét minimumfeltételként írja elő. Nem szimpatikus, de a hatalom természete megkívánja. (Ezért tetszenek nekem azok a rendszerek, amikben maximalizálva van a hatalomban eltölthető idő. Véges számú dobása van a szereplőknek.)

Ez az interjú, azzal, ahogy őrjöngve kéri számon tulajdonképpen mindenkin, hogy ő nem került hatalomra, és hogy sokan a lemondását várják, az számomra vízválasztó. 

A részletekre érdemes odafigyelni. 

"Önöknek bennünket ünnepelniük kellene politikusokat, hogy nézd, nézd a DK az ami ma Magyarországon a legeurópaibb párt, amely szocdem...dejó! ...(..)... jó hogy Magyarországon ez létezik."

Rónai Egon: "Ne a sajtótól várja, hogy Önt ünnepeljék."

"Az egész országtól ezt várom. Hogyha mi alkotmányos demokráciát akarunk akkor ünnepeljük egymást abban az értelemben, hogy a világról van okos, szervezett véleményünk."

Úgy várja el az ünneplését, hogy mindeközben gyakorlatilag mindenkiről meg van a maga megsemmisítő véleménye. Magyarán szólva, neki azonban nem kell ünnepelnie senkit, mert létezik a politikai palettán, mert milyen jó, hogy Magyarországon az létezik.

Magyar Péter slimfit verziója Orbán Viktornak, a szövetségesek nem elég tapasztaltak/sikeresek, hogy neki tanácsokat adjanak ( miszerint mondjon le). 

Megjegyzem, hogy Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Magyar Péter most pont úgy pozícionálják egymást egymáshoz képest, mint Tarantinó Kutyaszorítójában a zárójelenet. A Slimfit Fidesz Kék Fideszezi az Országrontó Szemkilövetőt, és mindketten Korrupt Diktátorozzák a regnáló miniszterelnököt. 

Gyurcsány egy mondatában a TISZA ajánlatát tagadó jeleggel a magáéval hasonlítja össze: 

"Nem egy egymásra vigyázó, okos, felelős, nyitott európai ország, hanem egy slim-fit Orbán Fidesz világ."

Namost, hogy a DK mitől egymásra vigyázzó (erre majd a szociáldemokráciánál visszatérünk), okos...kikkel, azokkal a nyugdíjasokkal, akik Salgótarjánban összejöttek? Én láttam már új generációs okos országot, Észtországban éltem 8 évet, a DK nyomokban nem hasonlít egy okos, digitális jövőjre épülő, modern világra. Felelős...hát itt az élő példa. Ekkora zakó és mindenki más szégellje magát, mi ugyanis semmiért nem vagyunk felelősek. Nyitott...ki meri-e mondani, hogy a kerítést lebontjuk és a munkaerőhiányt valamint a demográfiai nehézségeket jelentős bevándorlással kívánja megoldani? Vagy hogy legálissá teszi a melegházasságot. Ezek az attributumai egy nyitott európai országnak. 

Azt én Rónai Egonnál egy jó pontnak jegyzem fel, hogy képes volt odamondani Gyurcsánynak, hogy az ő miniszterelnöksége idején ugyanúgy osztották a kormányzati hirdetéseket, mint ma csak talán a volumene volt kisebb. Ez nagyon fontos. Ez a fajta tenyérből etetés, sajtóval, kultúrával, tudománnyal, mindenféle szakmák vezető pozícióival nagyobb Hungarikum mint a csipős pista. Gyurcsány pedig miniszterelnökként zokszó nélkül etette kézből a hűbérurait, ugyanolyan járadékvadász láncot működtetett mint a FIDESZ, a különbség csak az, hogy ők nem 70-30-ban hanem 100-0-ban csinálták és megtöbbszörözték a volumenét. Gyurcsánynak nem kell elmagyaráznia nekünk milyen hatalmi megoldásokkal és machinációkkal fog operálni, van már referenciamunka az asztalon és a DK jelenlegi stílusa sem tűnik nagyom messze lévőnek ettől. 

A Gyurcsányi szenvedéstörténet

Ez az időnként visszatérő eleme az interjújának a legirónikusabb. (Ha nem lenne tragikus)

"Én kétmillió forintot fizettem azért, mert merek ilyeneket mondani" (mármint, hogy a Fidesz hatalma illegitim, mivel a választások nem voltak tisztességesek). Nem tud más eszembe jutni, amikor áldozatként beszél a kétmilliós bírságáról és magát partizánnak, ellenállónak állítja be, hogy miután lenyúlta a szakszervezeti vagyont 30 évvel ezelőtt és azóta ennek a vagyonnak a szárnyain eregeti a politikai hatalom felé a csápjait... na ebben a kontextusban az a kétmillió igen kicsinyke veszteség. 

Hogy mögötte tessék sorba állni és kezit csókolommal köszönni, addig amíg ő tüntetni járt, míg Magyar Péter milliós fizetést vett fel. 

Hogy könnybe ne lábadjon a szemem. A 12 apostolt már bedobta, egy lépésre voltunk attól, hogy kálváriának tekintsük ahogy az Altus-szal (vagy hogy hívják a lopott pénzből csinált cégét) milyen ínséges szenvedéseken ment itt 30 éve keresztül. 

Itt egy személyes szál, amiből bennem mostanra iszonyat harag van ez iránt az ember iránt. Miközben itt ő a gúnyáját szaggatja és magából kikelve nem tud megbírkózni azzal, hogy ikszedszerre lenullázták az általa vezetett pártot én nem tudom nem párhuzamba tenni az ő sorsát az én szüleim életével és a rendszerváltás valamint az azt követő idők viharaival. Ez az ember  úgy akarja nekem áldozatként eladni magát, hogy nem kis részben okozója volt, de kivétel nélkül mindig haszonélvezője azoknak a tragédiáknak, amik ezt az országot érték és érik ma is. Ezen a ponton belőlem is kijön a...."na most takarodjál a büdös picsába".

A választók hibáztatása

"Hogy a magyar ellenzék elfáradt? Hát persze...(..) Csak azért mert bebolondít 30%-nyit.. (utána korrigálja magát, hogy bűvkörébe vonz). 

És itt üzen a választóknak, hogy "hogy ne haragudjatok, ti valójában Magyarországnak ugyanazon a vesztes útján akartok továbbmenni..." - ez a legFideszesebb mondat talán az összes közül. Amikor másokról állítja azt, amit ő csinál. 

Az a fenyegetés pedig, hogy minden meccsett le fognak játszani az azért érdekes, mert eddig is nagyon úgy tűnt, hogy minden meccset lejátszottak. Kisebb erőforásokkal, ezért eleinte észrevétlenebbül, de mára nagyon egyértelműen tetten lehet érni, hogy a DK ugyanúgy falkaként kezeli és uszítja emberekre a sajtóját és komment szekcióját, mint a Fidesz. A Nyugati Fény a párt ökle és ebben a tekintetben nem különbözik a FIDESZ influenszerhadától. 

A szociáldemokrata hazafi (mint eheti menü)

"Ja hát, elfáradtatok, az lehet...de senki nem mondta, hogy könnyű hazafinak lenni." - hol hazafi, hol szociáldemokrata.

Szociálpolitikusként mondom, hogy ebben az országban szociáldemokrata párt még nem volt, de kormány biztosan nem. Olyan régóta, olyan szintű parasztvakítás megy ebben a témában, hogy szeretnék egy tippet, vagy támpontot adni, mikortól lehet esetleg elkezdeni felemelni a tekintetünket akkor, amikor valaki szociáldemokratának titulálja magát vagy a programját.

Egyetlen apró, mégis hatalmas elemét fogom kiemelni csak egy komplex rendszernek, mert ez az az elem, amit soha bottal nem piszkált meg senki a rendszerváltás óta, márpedig enélkül komolyan vehető szociálpolitika nincs.

Ez pedig a lakáspolitika, a lakhatás kérdése. 

Nálam ott fog kezdődni a szociáldemokrata párt vagy kormány, amelyik százezres nagyságrendű állami lakásépítésbe kezd, az eddigiekhez képest elképzelhetetlen mértékű jövedelem és vagyon átcsoportosítást hajtva végre az országban. 

Nem fejtem ki ennek részleteit, mert nem ez a bejegyzés témája, legyen elég annyi, hogy 30 éve halljuk különféle szófordulatokban a szociális és jóléti ígéreteket. Ezekből az ÉGVILÁGON semmi nem valósult meg. Paradox módon ahol és amikor volt növekedés (növekvő jólét) az piaci alapon jött létre, piaci folyamatokból levezetetően (gazdasági fellendülés), és lehet, hogy ez így is van jól, lehet, hogy Magyarország ezen az úton tud inkább emelkedni. Lehet, hogy egy jelentős jövedelmi újraelosztást alkalmazó szociáldemokrata út is elvezethet ide. Arról azonban nem lehet a végtelenségig süketelni, mint egy matricát a homlokunkra tenni, hogy aztán kormányon már koraszülött jóléti államozzunk, és szegényüldözésbe kezdjünk. Én nem tudom mit képzel Gyurcsány Ferenc, hogy hányszor játszhatja el azt, hogy hetente bedob szavakat a szemüvege felett felnézve egy pillanatra megállva a beszédben, hogy beszopja-e ezt még valaki, miközben csak a heti aktuális jelszót keresi a pillanat uralásához és a hatalom megszerzéséhez vagy megtartásához. A Fidesz ezt részleteiben, a gödör aljáig lemenve megmutatta nekünk, nem lehet ezzel a technikával visszajönni.

És egy utolsó gondolat

A rendszerváltó értelmiség hisztis könyöklése. Kéri László, aki maga is ehhez a generációhoz tartozik azonban nem tölt be vezető pozíciót sehol (nincs már Heti Hetes se), hanem mindig hangsúlyozza, hogy nyugdíjasként elmegy a médiába, és érdemes is hallgatni. Szóval ő mondja, hogy Magyar Péternek egyáltalán nincs reménytelen helyzete a pártépítéshez, mert van egy egész értelmiségi és szakértelmiségi generáció, akiket a rendszerváltó értelmiség görcsös kapaszkodása és a a Fidesz karrerista pszichopatákat (ezek a valamikori Hökös majd Fidelitas-os arcok) beszívó működésmódja kiszorított. Gyurcsány hisztijét is ennek tudom be, számomra egészen elképesztő, hogy őt már a 80-as évek végén a KISZ vezető vonalában látjuk, a 90-es évek elején a közvagyont lenyúlva (privatizálva) sikeres vállalkozóként találjuk, hogy a következő évtizedben már az MSZP-t puccsolja és 44 év távlatából még az ő sértettségét kell hallgatni, hogy azt mondják neki, hogy talán legyen elég ennyi. 


Comments

Popular posts from this blog

Munkahelyi hangulatok

Tölgyesi Péter tényleg "felszopta" Orbánt?

EUs pályázati rémálom

A szorongás, mint az innováció motorja

Hogyan szabályozzák a mobil telefon használatot a szigorú Szingapúrban?