Miért nem számít, hogy Magyar Péter részegen bulizott?

 A  rövid válasz: mert nem Magyar Péter számít.

Képzeljük el az egész történetet úgy, hogy nincs 30%-nyi szavazó mögötte? Hogy senki nem megy ki a rendezvényeire az országjárásakor, vagy kb. annyian mennek ki mint a DK-hoz Salgótarjánban. Ha nincs minden interjújának és még a nélküle, de róla szóló beszélgetéseknek is százezres nézettsége hónapokig. 

Magyar Péter mindkét szcenárióban ugyanaz az ember. Ő semmit nem változott. Övcsattal, hisztérikusan beülve a hátsó ülésre, délelőtt pátosszal középiskolás verseket szavalva, este pedig nála 20 évvel fiatalabb lányok lába között átcsúszva a tánctéren. 


forrás: 24.hu - Mohos Márton

Ha nem lenne neki ez a hirtelen népszerűsége akkor látnánk egy hisztis NER-est, akit elhajtottak a kondértól és akinek nem jött be az a próbálkozása, hogy sértődöttségében/felháborodásában hirtelen a rendszer ellenzéke akar lenni.

De bejött neki. A személyétől szinte teljesen függetlenül. A meglévő elégedettlenség az, a FIDESZ iránt érzett tehetetlen harag, ami Magyar Péter népszerűségének energiáját adja. És nem Magyar Péter államférfiui kvalitásai.

De ezzel nem bántani akarom őt. Én ezt az egészet (a Fidesz leváltását) úgy képzelem mint egy Dugovits Titusz típusú harcot, ahol valaki mindig feláldozza magát a zászlóért. Ebben az értelemben kiugrott NER-esként is tiszteletreméltó. Magyar Péter hatalmasat ütött a FIDESZ falán, de ütött azon Márki-Zay is egy Hódmezővásárhelynyi rést, hogy aztán országosan elbukjon. Még a DK is ütött azon a falon egy ping-pong labdányi rést Sulyok László Tamás (direkt hagytam benne a hibát, ennyire nem érdekes az ember) előcitálásával. A Momentum Brüsszelben ütött azon a falon, mondjuk havi 10.000 euróért. 

Mindegy ki, mindenki tiszteletre méltó aki a maga rését kiüti a maffia falán. Ebben az értelemben mondom, hogy nem Magyar Péter számít. Nem az ő személye mentén áll vagy bukik Magyarország sorsa. És ennek mentén nem érdekel engem olyan nagyon, hogy részegen fetreng, verekszik a kocsmában vagy hogy befosott-e vagy sem. Engem az érdekel, hogy létezik-e az a harag, az az elégedetlenség, az az ár, ami őt a Tisza élére emelte. Jó a pártnév, mert tényleg olyan az egész, mint egy áradó folyó. Lehet, hogy őt látjuk a ladikon (a pártja egyelőre nem néz ki csatahajónak) az ár tetején, de itt az ár a lényeg, a ladik nagyon szerény tákolmány önmagában ha csak kikötve látjuk egy cölöphöz a megregulázott folyón.

Van azonban egy másik ok is. 

Magyar Péter politikai zsánerét (karakterét, niche-ét) kizárólag a rock-and-roll és nem pedig a második világháború utáni kontinentális politikai karakterek viselkedési kódexe mentén lehet értékelni. Magyar Péter teljesen ösztönösen, vagy tudatosan erre felkészülve (felkészítve) - mindegy melyik az igaz - egy TitTok sztár stílusában működteti az egész show-ját és ez szerintem nem egy kampány, nem egy időszak, nem egy kezdeti státusz, hanem a politikai kommunikáció maga. 

Ha értelmezni akarjuk ennek a kommunikációnak a természetét, a közvetített üzeneteket, a választott technológiát és elérési módokat akkor szerinten egyrészről van egy ösztönös ráérzés, és van azonban egy nagyon okos és tudatos építkezés is. Ez azonban nem értelmezhető a politikusoktól eddig elvárt "államférfihoz méltó", "a jövőbeni miniszterelnök" szerepelvárásai felől. 

Mi az ösztönös? A posztok, a riposztok, a kommentek, az azokra adott válaszok. A nap bármely szakaszában, a nap 24 órájában. Az interneten magukat kinövő sztárok és influenszerek egyik megkülönböztető jellegzetessége a folyamatos elérhetőség és a mindennapjaikba engedett belelátás. A Hollywood-i sztárok még magas kerítések mögé bújnak a lesifotósok elől, az influenszer álma a lesifotós de mivel nincs, ő maga teszi ki ha kell hanem, hogy mit eszik, iszik, visel, hol van, és jaj de fáj ma a feje. Az ember őket követve azt érzi, hogy együtt élünk. Petivel együtt pattanunk fel a platós kisteherautóra, minek már neve is van, Ervin vezeti, az ővé azt is tudjuk, a magyar színeket meg Peti fújta rá. Az ilyen részleteket egy politikustól eddig legfeljebb évtizedek múlva a visszaemlékezéseiben olvashattuk, most élőben nézhettük és emlékeinkben úgy él, mintha ott lettünk volna, mintha mi is fújtunk volna egy pár cseppet. 

Ez most már folyamatosan így lesz. Együtt fogunk vacsorázni Brüsszelben, megyünk a gyerekekkel Mercédesz múzeumba, megszavazzuk Peti nadrágját, és élő egyenesben adásban látjuk majd, ahogy Európa vezetőivel kezet ráz, eszmét cserél, pénzt intéz, szerződést köt, tárgyal, szakpolitikát épít...

Tehát ugyanaz a kommunikációs stílus és kapcsolati séma (mármint a választókkal tartott folyamatos, élő kapcsolat) rá lesz húzva az egyre komolyabb, hagyományosan zárt ajtók mögött zajló politizálásra is. 

Ebben van egy kényszer, és annak mentén tudatos választás is. A FIDESZ média és erőforrás fölénye kikényszeríti ezt a kommunikációs módszert, ez azonban valószínűleg akkor is megmarad, ha vaskos állami támogatása is lesz a pártnak (mondjuk mert lesz frakciója a parlamentben). Ahogy Magyar Péter a közösségi médiát használja az annak teljes kimaxolásán alapul és ez a kimaxolás ez neki nagyon ügyesen megy. Mint tudjuk, legalábbis ő ezt mondja, a felesége közösségi médiáját is ő építette fel és azt már Magyar Péter megjelenése előtt is sokan kimutatták, hogy Varga Judit médiajelenléte és annak sikere volt az egyik előfutára a Fidesz közösségi média tarolásának. Előtte kifejezetten bénák voltak benne és ódzkodtak tőle. 

De ismétlem, szerintem ez nem egy kezdeti korszak kommunikációs stílusa, ez a konstans elérhetőség, az átláthatóság és a folyamatos jelenlét illuziója (mert azért ez az), ez meg fog maradni hosszú távon. És ebbe pontosan az olyan zavaró részletek illenek a legjobban mint egy összefosott (árnyék vetült rá) nadrág. Már az, hogy ez téma, az győzelem. Peti olyan közel van, hogy a legintimebb pillanatait is látjuk. A kerítések mögé zárkozó, kameráktól menekülő pocakos üregurakhoz képest ez kiváló ellenpontozás.

Van azonban egy másik szelete a történetnek, ami kifejezetten okos és tudatos tervezésre utal. A vidéki körtúra. Magyar Péter (és/vagy a stábja) szerintem kiváló érzékkel kiszemelték azt a két beavatkozási pontot ahol le lehet aratni a magyar közéletet. Azt hiszem az alapötlet és a motiváció a Partizán interjú hihetetlen, tényleg minden eddigit meghaladó érdeklődéséből fakadt. Ez a pedofil botrány még Magyar Péter nélkül gerjesztett hullámain indult, de onnan szörfözve Péter meglovagolta azt. Olyan ügyesen ráadásul, hogy az azt követő hullámokat (ügyézségre vitt hangfelvétel stb.) már maga gerjesztette. Egy ponton már a neve is elég volt. Nincs sajtótermék ma Magyarországon, amelyik ne tudná melyik az a két szó, amit le kell írniuk, hogy megugorjon a nézettség: Magyar Péter. A csávó nem pusztán meglovagolt egy hullámot, de épített magából egy hullámfürdőt. 

Ez azonban nem lett volna elég a kistelepülések és a FIDESZ legerősebb bástyájának számító 1000 fő alatti falvak világába eljutni. Nem véletlen, hogy a kampány során Magyar Péter folyamatosan a köztv-be követelt bejutást, és nem véletlen, hogy nem kapott (mert a bohócvitát nem tekinthetjük annak). És ha nem kapott, hát lement maga vidékre, nem várta meg, hogy a köztévé levigye. És tényleg lement. És ezt élőzte. A Momentum olimpia szavazás utáni vidékjárásáról engem soha egyetlen képkocka nem ért el, nem tudom hogy van-e róla bármilyen rögzített bizonyíték, és azt se tudom sor került-e rá. Lusta vagyok utánajárni, ugyanis a műfaj jellegzetessége az, hogy nekik kell engem (az én képernyőmet) elérniük a megmozdulásaikkal, nem nekem őket azzol hogy  Google segítségével a drága időmből kibányászom őket. Ehhez képest, Magyarországról 20.000km-re ha kinyitottam a konyhaszekrény ajtaját, abból Magyar Péter esett ki....

Szóval tényleg lement vidékre és ma már látuk az EP és önkormányzati választás tényszerű eredményein, hogy erejéhez és újdonságához mérten egyetlen csapásra hatalmasat harapott ebből a Fidesz bázisból is. Ha ez tudatos volt (márpedig egy ekkora túra nemigen tud spontán lenni) akkor itt most képzeljük el mire számíthatunk ha két év van a következő lépések megszervezésére.

Van néhány altéma, amiben én hasonló módon egy legyintéssel elintézném az aggályokat. Pártépítés a one-man-show vége?

Miért a FIDESZ melyik parlamenti képviselője van a közéleti érdeklődés középpontjában? Vagy a DK-é? Kizárólag botrányok mentén kerülnek bele, tehát a fő tevékénység a bújtatás. És láss csodát, Magyar Péter is bújtatja a párttársait, és a most már képviselőtársait is. Talán a lelkész az egyetlen, aki kicsit kijebb lépett. Én nem gondolom, hogy itt az lesz, hogy majd lesz 109 (vagy mennyi?) egyéni képviselőjelölt, akik régi MSZP-s mintára majd elkezdenek frakciózni a TISZA-ban vagy valami öko, szociális, anarchoszindikalista társelnökös szövetkezeti bázisdemokrata szavazósdi jön. A mai politikai divat karizmára, karakterekre épül, bizony one-man-show az és az is marad. Magyar Péter ráadásul olyan fiatal, hogy nem kell még azt számonkérni rajta, hogy 6 hónappal a megjelenése után hol van a második generáció, meg mi lesz utódlással. 

Ezzel szemben Orbán Viktor annyira öregnek, avittnak, kövérnek, lassúnak és ódivatúnak néz ki mellette, hogy néha már sajnálatra méltó. Még a Gyurcsány is kigyúrta magát, olyan nyaka lett mint egy bivajnak. Orbán viszont egy egészségtelenül kövér öregember lett. Palpatine császár Luke Skywalker mellett. 

Lesz majd Magyar Péternek új barátnője. Egyik gázabb, mint a másik, mert majd viharos véget érnek. Be fog ő még ülni autó hátsó ülésére hisztizni (ez a karaktere). Ki fog rohanni TV stúdióból és hosszú litániákkal rohan majd neki újságíróknak, szervezeteknek, közéleti személyeknek. Paparazzik telefonjait fogja Dunába, Tiszába hajítani, mezei kommentelőknek floodolja tele válaszokkal a virtuális falakat és egyik hadaró ostobaságot állítja majd a másik után olyan ügyekben, amikhez nem ért. És abból van több. 

Engem megmondom őszintén nem érdekel, mi az Európa politikája. Az lenne fura ha lenne neki. Mitől lenne? A témához illő időléptékben gondolkodva most jött ki a Partizán stúdiójából, ahol még azt mondta nem akar politikus lenni. Semmiféle politikája nincsen azon kívük, hogy alátegyen a FIDESZnek és most már (megemelve a Tisza árjának hullámján) elmossa azt. És nekem ennyi éppen elég. 

Annyira elég, hogy bármi rosszat mondtam róla (szerintem nem mondtam, csak leírtam amit látok), én egyike vagyok a havi maximum csomagos támogatójuknak, külön fizettem a tüntetések lebonyolításához és simán leszavaztam volna rájuk, ha megérkezett volna Szingapúrba a levélszavazat csomag (de természetesen nem érkezett meg és a követség "véletlenül" zárva volt a a szavazás hétvégéjén - fel van róva a félfára.). Majd 26-ban szavazok, és nem érdekel, hogy kivel verekszik Péter egy kocsmában. Az ereje az árban van, amit keltett, a személye és a magánélete teljesen érdektelen. Nekem nem kell, hogy kopaszodó, pocakos államférfiáva sterilizálja magát. Kicsit úgy is vagyok vele, hogy egy politikus a "mór megtette kötelességét.." stílusban egy ponton menjen inkább majd vissza bulikázni. Erre a munkára amit el kell végezni, én bárkivel leszerződnék (értsd leadnám a szavazatomat rá) és eddig Magyar Péter vitt minket a legmesszebb (mindössze 6 hónap alatt).


Comments

Popular posts from this blog

Munkahelyi hangulatok

Tölgyesi Péter tényleg "felszopta" Orbánt?

EUs pályázati rémálom

A szorongás, mint az innováció motorja

Hogyan szabályozzák a mobil telefon használatot a szigorú Szingapúrban?