A 24. órában vagyunk...

Észt vendégeink voltak a minap Szingapúrban. Habár online, napi kapcsolatban vagyok észtekkel, személyesen találkozni mindig sokkal erősebb. Sokmindenről beszélgettünk, és előbb-utóbb szóba került Magyarország. 

Nem akartam egy ideje leírni, mert vészmadárkodásnak tűnhet és nem éreztem, hogy elegendő forrásból származnak az információim, hogy ilyen súlyos állítást tegyek:

- Ha nem történik nagyon gyorsan valami, akkor nagyon hosszú időre helyreállíthatatlanul ránk (magyarokra) ég az, amit Orbán Viktor és rablókormánya csinál. 

Ez elsősorban az orosz kérdés mentén ilyen radikálisan erős. 

Nem jut el hozzám minden magyar közéleti interjú, de megint Magyar Bálinttal láttam egy kompromisszumok nélküli szókimondó beszélgetést, ahol a szavak a maguk éles valóságukban ütnek:

"Orbán egy csicska, akit még a főnőke Putin is megvet".



Ez nem ilyen kocsmai odamondás, ezek félreértelmezhetetlen tények és nincs rajtuk mit szépíteni. Orbán egyéni érdekből, az én meggyőződésem szerint sarokba szorítva, megzsarolva és egyszerre megjutalmazva (pénzzel) de Putin közvetlen szolgálatában áll és ebéli szerepében semmiféle helyezkedési lehetősége nincs. 

Túl vagyunk minden kendőzésen, sejtelmes fátyolon, belátást takaró függönyön. Nem csak mi. A Strasbourg-i szereplés napnál is világosabban megmutatta, hogy nemcsak az udvariaskodásnak van vége, hanem stratégiailag Magyarország a oroszok csatlósaként, az EU-ba beékelődött orosz ékként van elkönyvelve és semmiféle remény, elvárás, kivárás nincs már azzal kapcsolatban, hogy Orbán esetleg csak a falig elmenve előadja a nagyjelentet de a végén mindig beadja a derekát (ha kap valamit). Nincs már ilyen ízléstelen, de mégis sikeresnek tekinthető nemzeti érdekeket érvényesítő olvasata a dolognak. 

Magyarország az orosz érdekek képviselője az Európai Unióban, egy orosz csatlós állam.

Orbán egy katonai, biztonsági, politikai kockázat, amivel szemben az EU-nak védekeznie kell, mint egy vírus ellen, annak elszigetelésével, semlegesítésével. 

Gazdasági értelemben az ország és gazdaságának mérete miatt Magyarország nem jelent kihívást. Az, hogy szétlopják az EUs pénzt, legfeljebb minket tesz tönkre, semmiféle a határainkon túlnyúló negatív hatása nem lesz. Sőt, javítja a szomszédaink versenyképességét amennyiben eggyel kevesebb életképes szereplővel kell versenyezni tőkéért, forrásért, piaci részesedésért, jövőbeli gazdasági és politikai szerepekért. 

Az, hogy felszámolják a demokráciát, az is csak itthon nekünk fáj. A holland, de még a szlovén polgár is ugyanolyan szabad marad attól, hogy a magyar falvakban és kistelepüléseken már középkori vagy afgán szintű helyi uralmak vannak.

Egy ideje észrevettem, hogy az észt egyetemünkön kimondatlanul, de egyértelműen elzárkóznak bármilyen magyar partnerrel az együttműködésben. Egyszerűen páriák lettünk és az, hogy kitették Magyaroszágot a kutatási együttműködésekből teremtett egy magyarázkodási szituációt, hogy jaj de ez csak az alapítványi egyetemekre vonatkozik, azonban én azt élem meg, hogy már nincs kedvük (érdekük) ezt így szálazgatni. Hivatalosan azért mert nem akarnak emiatt magyarázkodni vagy éppen nem akarják rontani a pályázati esélyeket, de an-block nincs magyar partner a konzorciumokban. Slusz passz. És van egy hűvös, elhallgató elutasítás. 

De erre én még azt mondtam, ok. Félnek, nyerni akarnak, van 26 másik ország akikkel mindenféle rossz érzés nélkül lehet pályázni. 

Most azonban megint ezt éreztem. Az óvatos kérdések. Mit gondolok mi lesz itt? (Mármint Magyarországon). Mert valamit ezzel kezdeni kell. Vagy észhez tér ez az ország vagy belecsúszik hivatalosan is a Balkánba. Morálisan egy olyan bélyeg van rajtunk, amit nagyon nehéz lesz lemosni. Már nem lehet azzal se takarózni, hogy ez a kormány, nem az emberek. Mégis ki választja meg őket négyszer egymás után? Kééétharmaddal....

És nem lehet már hosszú magyarázatokkal, hogy dehát meghekkelték a választási rendszert....stb stb stb. Annyi szerencsénk talán van, hogy sok nyugati országban is ott lihegnek a gyanús orosz kapcsolatokkal rendelkező szélsőjobb pártok, mégis ilyen egyértelmű, kormányzati szintű orosz beékelődés egyedül itt van (bár melegít Szlovákia). 

  

Comments

Popular posts from this blog

Boldoggá teszlek ha beledöglesz is - 3

Boldoggá teszlek ha beledöglesz is - 2

Boldoggá teszlek ha beledöglesz is

Az értelmiség terhe